Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

МАЕ занижи очакванията си за потреблението на петрол през 2021 г.

Агенцията се опасява от влошаването на кризата в Индия, но като цяло е позитивно настроена, че пандемията ще бъде овладяна чрез кампанията по ваксиниране

МАЕ занижи очакванията си за потреблението на петрол през 2021 г.

Снимка: Bloomberg LP

Потреблението на петрол през тази година ще бъде по-малко от очакваното, пише Международната агенция по енергетика (МАЕ) в своя месечен анализ на пазара. Причината е влошаването на здравната криза в Индия, както и по-слабото търсене на петрол в САЩ и Европа.

През тази година потреблението на петрол в световен мащаб ще се повиши с 5,4 млн. барела на ден, което с 270 хил. барела под прогнозата в предходния доклад.

Още по темата

МАЕ засега не променя очакванията си за втората половина на 2021 година на базата на прогнозата, че кампанията по ваксиниране срещу коронавируса ще продължи и пандемията вече ще бъде под контрол.

Така потреблението на петрол към края на 2021 година ще бъде 99,6 млн. барела на ден, спрямо 93,1 млн. през първото тримесечие на годината.

Доставките на петрол се увеличават с 330 хил. барела на ден до 93,4 млн. барела дневно през април. Очакванията са за допълнителен ръст и през май, след като ОПЕК+ анонсира, че започват да разхлабват ограниченията пред добивите. На тази база от МАЕ посочват, че доставките на петрол ще се увеличат с 3,8 млн. барела на ден в периода между април и декември 2021 година.

Така добивът на петрол през тази година ще запише ръст от 1,4 млн. барела на ден. За сравнение през 2020 година дневните добиви намаляха с 6,6 млн. барела.

Цената на петрола на световните пазари расте през април и тенденцията вероятно ще продължи и през май, подкрепена от силни икономически фактори, опасения за доставките и въпреки растящият брой заболели от коронавируса в някои региони. Между 5 април и 10 май цената на петрола се повиши с над 7 долара и сортът Брент се търгува за почти 69 долара за барел, а американският WTI - за малко над 65 долара за барел.

На пазарите има свръх предлагане през май, но резервите ще намалеят през юни, дори и при увеличаване на доставките, прогнозира още МАЕ. През април ОПЕК+ реши да увеличи добивите с над 2 млн. барела на ден в периода между май и юли, като включи и 1 млн. барела, които Саудитска Арабия съкрати на доброволен принцип през февруари.

МАЕ очаква петролният картел да облекчи още рестрикциите върху добива  на срещата си на 1 юни. Може да се очаква и повторната поява на иранския петрол на пазарите, ако разговорите около ядрената сделка на страната постигнат резултат.

Случващото се на петролните пазари можете да следите тук

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Суровини
Неуспешните преговори с Иран продължават да оскъпяват петрола*